Як робити маленькі жертви кожного дня

Інші дописи автора

        Як робити маленькі жертви кожного дня

        Одна з найбільш незмінних частин мудрості від св. Терези з Лізьє.

        Чесно кажучи, більшість із нас не такі сміливі, як св. Франциск Ассізький, готові і бажаючі віддати все заради Бога, навіть весь свій одяг. Однак це не означає, що ми не можемо щось запропонувати Богові. Бог задоволений навіть найменшою жертвою, принесеною з любов’ю.

        Св. Тереза з Лізьє, свята черниця-кармелітка ХІХ ст., була сильною прихильницею цієї ідеї про принесення маленьких жертв Богу. Це почалося в її дитинстві, але залишалося центральною частиною її духовності протягом усього її короткого життя.

        У своїй автобіографії «Історія однієї душі» Тереза розповідає, як знайшла лист від своєї померлої матері, який ілюстрував її сильне бажання жертвувати в дитинстві.

        Навіть Тереза прагне йти на жертви. Марі навмисне дала своїм маленьким сестрам ланцюжок намистин, щоб ті рахували свої акти самозречення… ще кумедніше бачити, як Тереза раз за разом ховає руку в кишеню, щоб тягнути намистину вздовж мотузки, коли вона робить невелику жертву.

        Так народився звичай мати «жертовні намистини», щоб відстежувати жертви, які людина приносить щодня. Хоча це може здатися дивним вести такий підрахунок, це потужне нагадування протягом дня та допомагає нам оцінити своє духовне життя. Перед тим, як лягти спати, ми можемо подивитися на наші жертовні намистини та побачити, як ми справились і скільки нам потрібно покращити. Маленькі жертви кожного дня є потужним способом зростання у святості.

        По-іншому можна назвати це «дитячими кроками», тобто маленькими кроками на шляху, який приведе до більших вчинків любові в майбутньому.

        Тереза писала: «Я повинна розбурхати у своєму серці свіжі нотки любові та заново наповнити його квітами. Отже, кожного дня я робив кілька маленьких жертв і вчинків любові, які мали перетворитися на стільки квітів: то фіалки, то троянди, то волошки, ромашки чи незабудки — одним словом, увесь цвіт природи мав утворити в мені колиску для Святого Немовляти».

        Кожна маленька жертва, яку ми робимо, зрештою додасться і зробить наше серце ідеальним місцем, де Ісус міг би відпочити.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: св. Тереза з Лізьє

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.